Zelené olivy
ZelenĂ© olivy patrĂ mezi ovoce a pocházĂ z jiĹľnĂ Evropy, z oblasti StĹ™edomoĹ™Ă. KeĹ™ olivovnĂku darovala pole báje mÄ›stu AthĂ©ny bohynÄ› AthĂ©na, a tak po staletĂ patĹ™il do jeho erbu. Olivy jsou olejnatĂ© plody, kterĂ© v ÄŤerstvĂ©m stavu, a to jak ÄŤernĂ©, tak zelenĂ©, velmi tvrdĂ© a hoĹ™kĂ©. Proto se namáčà ve vodÄ› tak dlouho, dokud nezmÄ›knou a hoĹ™kost neztratĂ. RozdĂl mezi zelenĂ˝mi a ÄŤernĂ˝mi je jen v dobÄ› jejich skliznÄ›, ale oboje jsou velmi zdravĂ©. ÄŚernĂ© jsou zásobárnou olivovĂ©ho oleje. ProteinĹŻ obsahujĂ mnohem vĂce neĹľ kterĂ©koliv jinĂ© ovoce. Dále obsahujĂ vĂ˝znamnĂ˝ podĂl vit. A, B a E. Z minerálĹŻ je v nich nejvĂce zastoupenĂ˝ vápnĂk, draslĂk, Ĺľelezo a fosfor. ZlepšujĂ trávenĂ a zvyšujĂ chuĹĄ k jĂdlu. MajĂ mĂrnÄ› projĂmavĂ© účinky. A dvÄ› tĹ™i olivy pĹ™ed hlavnĂm jĂdlem vám zvýšà mnoĹľstvĂ ĹľaludeÄŤnĂch šťáv. ZákladnĂ Ăşprava: VylovenĂ© z nálevu pĹ™idávejte do pomazánek, salátĹŻ, ozdobte jimi tÄ›stoviny, pizzu, hodĂ se do paštik i masovĂ˝ch smÄ›sĂ a na olivovou tapenádu.





