Mandlovopomerančová bábovka
RECEPT
— 20 g kokosového oleje (nebo másla) na vymazánà formy
— 20 g bezlepkové hrubé mouky na vysypánà formy
— 500 ml vody
— 160 g bĂlĂ© pohankovĂ© mouky hladkĂ©
— 80 g neloupaných mandlà (namletých najemno)
— ½ lžičky mleté skořice
— ½ lžičky mletého zázvoru
— 170 g másla (pokojové teploty)
— 4 vejce
— 100 g třtinového cukru
— kůra z 1 bio pomeranče
— 1 lžička vanilkového extraktu
— 140 ml mandlového mléka
Troubu dejte pĹ™edehĹ™Ăvat na 175 °C a pĹ™ipravte si menšà formu na bábovku, kterou vymaĹľte 20 g kokosovĂ©ho oleje (nebo másla) a vysypte bezlepkovou moukou. Dále si pĹ™ipravte tepluvzdornou nádobu a nalijte do nĂ cca 500 ml vody.
NynĂ si pĹ™ipravte 2 mĂsy. Do jednĂ© z nich nasypte pohankovou mouku, mletĂ© mandle, skoĹ™ici a zázvor, vše promĂchejte a mĂsu zatĂm odloĹľte stranou. Do druhĂ© mĂsy dejte máslo, vejce, tĹ™tinovĂ˝ cukr, pomeranÄŤovou kĹŻru a vanilkovĂ˝ extrakt, následnÄ› si pĹ™ipravte šlehaÄŤ a celĂ˝ obsah tĂ©to mĂsy vyšlehejte dohladka. Vyšlehanou smÄ›s pĹ™emĂstÄ›te do prvnĂ mĂsy se suchĂ˝mi ingrediencemi, pĹ™idejte mandlovĂ© mlĂ©ko a potĂ© obsah mĂsy pomocĂ vaĹ™eÄŤky zpracujte na kompaktnĂ polotekutĂ© tÄ›sto, kterĂ© pĹ™elijte do pĹ™ipravenĂ© formy na bábovku.
Formu s tÄ›stem pĹ™emĂstÄ›te do pĹ™edehřátĂ© trouby a na dno trouby poloĹľte pĹ™ipravenou tepluvzdornou nádobu s vodou. PotĂ© troubu zavĹ™ete a bábovku peÄŤte 55–65 minut pĹ™i 165–175 °C dozlatova.
Po upeÄŤenĂ vyndejte bábovku z trouby a nechte ji ještÄ› 15–20 minut chladnout ve formÄ›. NáslednÄ› ji z formy vyklopte a podávejte (celkem by bábovka mÄ›la vystaÄŤit na 20 porcĂ). PĹ™ĂpadnÄ› mĹŻĹľete bábovku aĹľ 3–4 dny skladovat v chlebnĂku nebo zabalenou v utÄ›rce.





