Amarant
Amarant disponuje velmi nĂzkĂ˝m glykemickĂ˝m indexem. DĂky vlákninÄ› pak navĂc dobĹ™e zasytĂ. Má širokĂ© vyuĹľità – vyrábĂ se z nÄ›j amarantovĂ˝ olej i mouka. ZrnĂÄŤka svou velikostĂ pĹ™ipomĂnajĂ mák. Je pĹ™irozenÄ› bezlepkovĂ˝ a sloužà jako alternativa k rýži ÄŤi kuskusu a zamilujete si ho v pĹ™esnĂdávkách, jogurtech o polĂ©vkách. Obsahuje pĹ™edevšĂm aminokyseliny, hořčĂk, vápnĂk, měď ÄŤi zinek. Posiluje imunitu, odbourává stres, podporuje fungovánĂ srdce a cĂ©v. PĹ™ipravujte jej stejnÄ› jako rýži – 1 hrnek amarantu na 2 hrnky vody a nechte 25 minut vaĹ™it. PouĹľĂt jej pak mĹŻĹľete do sladkĂ˝ch i slanĂ˝ch pokrmĹŻ.





